Luat pe termen lung, paracetamolul crește riscul de hipertensiune arterială

Paracetamolul crește riscul unui atac de cord sau accident vascular în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh. Aceștia îi sfătuiesc pe medici să analizeze riscurile și beneficiile înainte de a prescrie pe termen lung acest medicament pacienților, scrie BBC.

Studiul Universității din Edinburgh a analizat datele medicale a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială. Aceștia au fost rugați să ia și un gram de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni, apoi pastile fără substanță activă timp de alte două săptămâni. Rezultatele au demonstrat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială a pacienților, unul dintre principalii factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral.

În aceste condiții, medicii sunt sfătuiți să le recomande pacienților cu dureri cronice doze cât mai mici de paracetamol și să îi țină sub observație pe cei cu hipertensiune arterială și cu risc de boli cardiace.

„Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, bine”, a subliniat medicul Iain MacIntyre, unul dintre autorii studiului.

Dipender Gill, lector de farmacologie clinică și terapie la Universitatea din Londra, a declarat că studiul a constatat „o creștere mică, dar semnificativă a tensiunii arteriale în rândul populației”, dar „că răman multe necunoscute”.

„În primul rând, nu este clar dacă creșterea tensiunii arteriale va fi menținută prin utilizarea pe termen lung a paracetamolului. În al doilea rând, nu se știe cu certitudine dacă orice creștere a tensiunii arteriale atribuită consumului de paracetamol ar duce la un risc crescut de boli cardiovasculare”, a spus el.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiului său pentru utilizarea pe termen lung.

Categorii: Actualitate
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea