O echipă de medici din cadrul Universității Oxford din Marea Britanie a făcut o descoperire revoluționară care ar putea salva milioane de vieți. Cercetătorii au pus la punct o tehnologie imagistică ce ar putea depista un posibil atac de cord cu până la 10 ani înainte de a se produce.
Tehnologia a fost denumită CaRi-Heart și a fost aprobată anul trecut de autoritățile europene. Ea este deja utilizată în mai multe spitale din Marea Britanie, mai exact în Londra, Oxford și Leicester, informează Financial Times.
De regulă, unui pacient care acuză dureri în piept și este suspect de o boală coronariană i se face un scanare CT a arterelor pentru a verifica dacă există zone îngustate sau blocate. În majoritatea cazurilor scanarea nu identifică nici o problemă, dar unii pacienți au o boală coronariană ascunsă, care ar putea duce la un atac de cord în viitor.
Tehnologia dezvoltată de cercetătorii britanici folosește inteligența artificială, pe care o aplică scanărilor CT de rutină. Experții au descoperit astfel o combinație de modificări care pot fi observate la scanarea CT, care dezvăluie zone de inflamație și cicatrici în țesutul adipos din jurul arterelor coronare.
„Am dezvoltat o metodă care preia scanările, folosește inteligența artificială pentru a analiza nu numai arterele inimii, ci și zona din jurul arterelor, iar aceasta vă spune dacă veți avea un atac de cord în următorii 8 până la 10 ani”, a declarat unul dintre autorii studiului.
În acest fel, pacienții au timp pentru a preveni atacul de cord prin montarea unui stent sau îmbunătățirea dietei. Tehnologia este ieftină, non-invazivă, nu necesită niciun software special și ar putea fi benefică pentru țările în curs de dezvoltare, care se confruntă cu o explozie de cazuri de pacienți cu boli de inimă.