Standardizarea pregătirii în rezidenţiat pentru toate facultăţile de medicină, implicarea în procesul de formare profesională şi a spitalelor care nu au secţii clinice şi menţinerea unui cadru legislativ predictibil pentru întregul proces de formare a rezidenţilor se regăsesc printre principiile unui proiect legislativ aflat în dezbatere, care are ca obiectiv reorganizarea pregătirii în rezidenţiat.
Rectorii Universităților de Medicină și Farmacie din România, reuniți sub Alianța Universitară G6-UMF, au participat la dezbaterea „Creșterea calității academice a programelor de rezidențiat”, găzduită de Comisia pentru învățământ, tineret și sport din Senatul României. Discuțiile au avut la bază propunerea legislativă pentru completarea art.174 din Legea educației naționale, privind reorganizarea pregătirii în rezidențiat.
”Noutățile propunerii legislative prevăd ca organizarea procesului educațional din cadrul rezidențiatului să fie făcut de către Universitățile de Medicină și Farmacie sau de către universitățile care au în structură facultăți cu profil medical acreditate. Participanții la dezbatere au convenit ca statutul de medic pentru rezidenți să fie păstrat cu toate drepturile salariale pe care această poziție le implică și în prezent. Universitățile din Alianța Universitară G6-UMF, împreună cu celelalte facultăți de medicină care nu aparțin de G6, și-au asumat reglementările de formare profesională menite să standardizeze pregătirea în rezidențiat și să crească nivelul calității pregătirii viitorilor specialiști. În vederea menținerii unui cadru legislativ predictibil pentru întregul proces de formare în rezidențiat, Ministerului Sănătății se va implica în fiecare etapă decizională de reorganizare a rezidențiatului, împreună cu colegiile profesionale”, a transmis în urma discuțiilor rectorul UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, Anca Buzoianu.
La eveniment au mai participat membri ai Comisiei pentru sănătate a Senatului României, ministrul sănătății, secretarul de stat din Ministerul Educației, președinții Colegiului Medicilor, Colegiului Medicilor Stomatologi și Colegiului Farmaciștilor, precum și reprezentanți ai medicilor rezidenți și ai studenților.