Johnson & Johnson a anunțat marți că administrarea unei a doua doze a vaccinului său anti-COVID-19, la două luni după prima doză, a crescut eficacitatea sa până la 94%, în cazul formelor moderate și grave ale bolii. În schimb, o singură doză are o eficacitate de numai 70%.
Studiul de fază a III-a a implicat administrarea a unei a doua doze de vaccin la 30.000 de adulți cu vârsta de peste 18 ani, la 56 de zile după prima doză. Cercetătorii au constatat că două doze de vaccin J&J au avut o eficacitate de 94% în Statele Unite în prevenirea formelor moderate până la severe de boală, scrie ziare.com.
Studiul a avut o perioadă scurtă de urmărire de aproximativ 36 de zile, dar a constatat că a doua doză a fost bine tolerată, a spus compania. În baza acestor date, Johnson & Johnson va încerca să convingă autoritățile de reglementare americane să autorizeze un rapel al vaccinului, chiar dacă producătorul farmaceutic susţine durabilitatea vaccinului său într-o singură doză, ca instrument de reducere a pandemiei globale.
„Compania are acum dovezi generate că un rapel creşte protecţia faţă de COVID-19”, a declarat dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J&J, într-un comunicat.
Efectele secundare provocate de administrarea a două doze au fost comparabile cu cele văzute în studiile clinice pentru o singură doză de vaccin. Datele trebuie însă evaluate şi de specialişti independenţi și urmează a fi publicate în lunile următoare.
Până în prezent, doar Pfizer/BioNTech au depus suficiente date la autorităţile de reglementare pentru a evalua dacă poate fi aprobat un rapel.