Moderna susține că eficacitatea vaccinului său împotriva COVID-19 scade în timp și este necesar rapelul

Compania Moderna a efectuat un studiu clinic de amploare referitor la vaccinul său împotriva COVID-19. Conform datelor acestui studiu, protecția oferită de vaccin scade în timp, de aceea este necesar rapelul, scrie news.ro.

„Aceasta este doar o estimare, dar credem că acest lucru înseamnă că, în perspecitva toamnei şi iernii, ne aşteptăm ca impactul minim estimat al scăderii imunităţii va fi de 600.000 de cazuri suplimentare de COVID-19″, a declarat preşedintele Moderna, Stephen Hoge, într-o conferinţă telefonică cu investitorii.

Aceste date diferă foarte mult față de concluziile altor studii recente, care au sugerat că protecţia oferită de vaccinul Moderna durează mai mult decât cea oferită de vaccinul similar al Pfizer. Experţii au explicat că diferenţa se datorează probabil dozei mai mari de ARN messenger (ARNm) al vaccinului Moderna şi intervalului uşor mai lung dintre prima şi a doua doză.

Cu toate acestea, o analiză publicată miercuri a arătat rate mai mari de infecţie la persoanele vaccinate cu aproximativ 13 luni în urmă, comparativ cu cele vaccinate cu aproximativ opt luni în urmă. Studiul Moderna a fost realizat în perioada iulie-august, când Delta era deja tulpina predominantă. Cercetarea nu a fost încă supusă unei evaluări independente.

În studiul său, Moderna a comparat performanţa vaccinului la peste 14.000 de voluntari vaccinaţi între iulie şi octombrie 2021, cu aproximativ 11.000 de voluntari iniţiali din grupul placebo cărora li s-a oferit vaccinul între decembrie 2020 şi martie 2021 în urma autorizaţiei sale de utilizare de urgenţă din SUA.

În perioada de două luni din iulie-august, cercetătorii au identificat 88 de cazuri de Covid-19 în rândul celor care au primit cele două doze mai recent, comparativ cu 162 de cazuri în rândul celor vaccinaţi anul trecut. Pe ansamblu, doar 19 cazuri au fost considerate grave, un reper cheie în evaluarea protecţiei în scădere.

Moderna a depus  la 1 septembrie o cerere la Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA, solicitând autorizaţia pentru un rapel.

Categorii: Actualitate
Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea