Stilul de viață și stresul pot afecta buna funcționare a glandei tiroide. Astfel, medicii endocrinologi susțin faptul că tiroidita acută autoimună este o boală frecvent diagnosticată, în special la femei, ce are drept cauză un stil de viață nesănătos.
„Tiroidita are o etiologie multifactorială și din păcate nu cunoscută în totalitate. S-au făcut multe studii în sfera genetică. Au existat multe gene studiate, dar nu s-a ajuns la un consens. Dar se știe că tiroidita se poate transmite în special pe linie maternă. Stresul este un factor hotărâtor, el este cel care declanșează boala latentă până atunci. Alimentația și stilul de viață joacă un rol important în creșterea frecvenței acestei afecțiuni” susține prof. univ. dr. Diana Loreta Păun, medic primar endocrinolog.
Din cauza acestor factori, tiroidita acută autoimună a devenit una dintre cele mai frecvente boli ale tiroidei pe care medicii le diagnostichează în urma investigațiilor medicale.
„Cea mai întâlnită patologie în România, din perspectivă endocrinologică, este patologia tiroidiană. De altfel noi doctorii endocrinologi spunem că tiroida este pâinea noastră cea de toate zilele. Dar și patologia tiroidiană s-a modificat în ultima vreme. În România este o țară cu deficit geoclimatic de iod și cea mai frecvent întâlnită patologie era acea gușă, care apare din lipsa de iod. Datorită prevenției care s-a făcut gușa tinde să se stingă. Iar patologia prezentă acum este cea autoimună. Mă refer la tiroidita acută autoimună pe care acum 20 de ani o diagnosticam cu greu, iar astăzi reprezintă cea mai frecventă patologie endocrină a femeilor tinere. 4 paciente din 10 au anticorpii crescuți” mai spune prof. univ. dr. Diana Loreta Păun, medic primar endocrinolog.