Din lipsă de timp, mulți dintre noi apucăm să ciugulim câte ceva în speranța că vom scăpa de foame. În realitate, micile ciuguleli alimentare nu fac decât să ne crească senzația de foame. Există și o explicație științifică în acest sens.
„Ciugulitul non-stop ține tot timpul pancreasul în treabă. Pancreasul în momentul în care noi ciugulim el secretă insulină, în ideea că o să vină mâncare și va fi glucoză în sânge care nu trebuie să stea acolo. Și organismul trebuie să fie pregătit cu insulină care să introducă glucoza în celule, nu putem să avem un nivel crescut de glucoză în sânge. Și atunci apare acest balans între glucoză și insulină și când ai insulină în sânge ți-e foame. Și creează senzația de foame ca să mai mănânci puțin” susține Maria Martac, biolog și consultant în nutriție.
Procesul de digestie începe imediat ce am introdus în gură un aliment pe care îl considerăm comestibil.
„Din momentul în care introducem ceva în gură cu gust, tot sistemul digestiv se pune pe treabă, ca să secrete enzime necesare digestiei lipidelor, glucidelor și proteinelor. Începând cu glandele salivare, continuă în stomac, duoden, pancreas, ficat și intestin. Toate glandele digestive sunt puse la treabă, pentru că ele nu știu că vom mânca doar o mână de covrigei sau o să mâncăm mai mult” mai spune Maria Martac, biolog și consultant în nutriție.