Uscată sau umedă, sauna supune corpul la transpirație abundentă, iar asta poate avea beneficii pentru sănătate. Între sauna umedă și cea uscată există diferență în ceea ce privește temperatura ambientală. Indiferent de tipul de saună pe care îl alegi, corpul îți va fi recunoscător.
Beneficiile pe care sauna le are pentru sănătate sunt multiple. Poate ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea stresului fizic și mental. De asemenea, căldura dintr-o saună poate îmbunătăți circulația sanguină, revigorând astfel întregul organism.
Beneficii mai puțin știute ale saunei
Pentru persoanele care practică activități sportive, trebuie spus faptul că sauna poate crește performanțele sportive, pentru că îmbunătățește puterea mușchilor și ajută la oxigenarea celulelor.
De asemenea, sauna poate ajuta la buna funcționare a sistemului imunitar, sporind numărul celulelor cu rol în imunitate. Totodată, dacă te confrunți cu dureri sau inflamații ale mușchilor sau articulațiilor, o cură de saună poate fi eficientă.
Datorită faptului că ajută corpul să se relaxeze, sauna poate îmbunătăți și calitatea somnului, reducând astfel tulburările de somn. Totodată, căldura din sauna poate stimula producția de colagen, ajutând astfel pielea să îndepărteze celulele moarte și să favorizeze creșterea celor noi.
Cât timp trebuie să stăm într-o saună?
Chiar dacă beneficiile sale pentru organism sunt multiple, timpul pentru o sesiune de saună trebuie să fie foarte scurt și să nu depășească 20 de minute. Dacă temperatura din saună este cuprinsă între 80 și 90 de grade Celsius, timpul de ședere într-o saună nu trebuie să depășească 15 minute.
Contraindicații pentru saună
Deși ajută întreg organismul, sauna nu este recomandată tuturor persoanelor. Astfel, în cazul persoanelor cardiace sau al celor care au afecțiuni cutanate severe, cum ar fi psoriazisul, utilizarea saunei este contraindicată.