Pentru foarte mulți pacienți relația cu sistemul medical din România și, mai ales, înțelegerea modului în care funcționează este dificilă. Andi Cârlan este pacient oncologic și a decis să devină sprijin pentru ceilalți bolnavi pe care îi ajută astăzi să descurce ițele unui sistem extrem de întortocheat. Face asta pentru că la rândul lui a primit sprijin din partea altor oameni inimoși.
„În 2019 am fost diagnosticat cu cancer de colon și până atunci am avut multe contacte cu sistemul medical din România, atât cel de stat cât și cel privat, avem asigurare medicală, privată, aveam și un abonament medical, nu puteam să zic că nu știu cum funcționează. Cu toate acestea, când am primit diagnosticul de cancer am fost complet pierdut. Nu am avut nici cea mai vagă idee ce să fac, cum să fac cu ce să încep, dacă voi muri sau nu sau în cât timp” povestește Andi Cârlan.
Oamenii care l-au ajutat pe Andi să facă față provocărilor impuse de sistemul medical din țara noastră se numesc navigatori de pacienți. La vremea respectivă această profesie era mai mult formală, însă, astăzi, la Facultatea de Biologie a Universității din București, această profesie se studiază, absolvenții primind la finalul cursurilor o diplomă de calificare. Andi Cârlan este unul dintre viitorii navigatori de pacienți ce urmează să fie acreditat printr-o diplomă.
„Salvarea mea în acel moment au fost niște oameni senzaționali care se numesc navigatori de pacienți. Nu existau la modul formal, două persoane au fost atunci aproape de mine. M-au ajutat să navighez prin sistemul medical, m-au ajutat să înțeleg diagnosticul și ce se întâmplă cu mine. Au umplut toate golurile lăsate de medici din lipsa timpului” mai spune Andi Cârlan.