Lupta cu kilogramele poate fi greu de dus, mai ales că noi studii arată faptul că grăsimea are „memorie”. Astfel, dacă o persoană a ținut dietă, apoi a revenit la greutatea anterioară, acest lucru a fost generat de faptul că celulele adipoase au ținut minte perioada de dinainte de a include în alimentația zilnică produsele sănătoase. Asta determină un efect de „yo-yo” al dietelor făcându-le ineficiente.
A slăbi poate fi un joc frustrant: după luni de dietă cu succes, kilogramele pot reveni rapid, întorcându-ne astfel de unde am plecat.
Nu există un singur factor care să declanșeze efectul „yo-yo”, dar cercetările noi indică faptul că țesutul adipos ar fi principalul vinovat. Grăsimea „își amintește” starea de obezitate anterioară și rezistă încercărilor de a pierde în greutate, au descoperit oamenii de știință.
Cercetătorii au identificat memoria biologică examinând țesutul adipos de la persoane obeze înainte și după ce acestea au pierdut în greutate în urma intervenției chirurgicale bariatrice.
Țesuturile au fost comparate cu cele provenite de la persoane sănătoase care nu au fost niciodată obeze. Analiza a arătat că celulele adipoase sunt afectate de obezitate într-un mod care le modifică răspunsul la alimente, posibil pentru mulți ani. În teste, celulele creșteau mai rapid decât altele, absorbind nutrienții mai eficient.
Prof. Ferdinand von Meyenn, un autor principal al studiului de la Institutul Federal de Tehnologie din Zürich, a declarat: „Studiul nostru indică faptul că unul dintre motivele pentru care este dificil să menții greutatea corporală după pierderea inițială este că celulele adipoase își amintesc starea lor anterioară de obezitate și, probabil, încearcă să revină la această stare. Memoria pare să pregătească celulele să reacționeze mai rapid și, poate, în moduri nesănătoase, la zaharuri sau acizi grași” susține omul de știință, potrivit The Guardian.
Alte cercetări pe celule recoltate de la șoarecii de laborator au vizat memoria biologică și au evidenția modificări chimice ale ADNului sau ale proteinelor de care ADN-ul este legat. Aceste schimbări epigenetice alterează activitatea genelor și metabolismul.