Sindromul antifosolipidic este o afecțiune ce se caracterizează prin formarea de cheaguri de sânge la nivelul vaselor de sânge. Această boală este una autoimună și poate apărea individual sau ca simptom secundar al unei alte boli autoimune.
„Sindromul antifosfolipidic poate să fie primar, adică de sine stătător și să se caracterizeze prin apariția unor autoanticorpi împotriva unor structuri specializate în căile de coagulare sau poate să fie secundar în condițiile în care se asociază cu prezența unor boli autoimune care pot să apară oricând în cursul vieții, ca de exemplu lupusul eritematos sistemic” susține dr. Carmen Cristescu, medic primar medicină internă.
Dincolo de fertilitate, boala poate provoca bloca și funcționarea organelor interne, prin acumularea de cheaguri de sânge la nivelul lor.
„În momentul în care avem diferite tromboze care apar la orice nivel, până la urmă, inclusiv la nivelul ochilor, atunci este clar o problemă. Există și o formă de sindrom antifosfolipidic catastrofic, atunci când pacienții ajung în insuficiență multiplă de organ, tocmai pentru că mare parte din vasele lor de sânge sunt închise cu astfel de cheaguri de sânge” mai spune dr. Carmen Cristescu, medic primar medicină internă.