Cancerul mamar este o afecțiune tot mai des diagnosticată în rândul femeilor din România. Cauzele care generează această incidență crescută țin de prezentarea tardivă la medic și de lipsa unor programe de screenig funcționale.
„Incidența cancerului mamar este într-o continuă creștere în întreaga lume. Mai ales zonele industrializate sunt afectate de această creștere a incidenței. Dacă inițial șansa de a face un cancer mamar era de o femeie din opt, treptat am ajuns la o femeie din șase și astăzi credem că ne îndreptăm spre o femeie din trei sau patru” explică dr. Dan Corneliu Jinga, medic primar oncologie medicală, Director Medical, Centrul Medical Neolife.
Iar România se înscrie, din păcate, în acest trend crescător al incidenței cancerului mamar. Pe lângă numărul mare de cazuri, în țara noastră, ca de altfel în majoritatea statelor din estul Europei, există o incidență crescută și în ceea ce privește mortalitatea generată de această afecțiune.
„Din această perspectivă și România s-a înscris în ultimii ani pe acest trend al creșterii incidenței mondiale .Ne-am pus cu toții de ce în centrul și estul Europei apare această mortalitate ridicată? Simplu, pe de o parte avem o depistare mai tardivă a bolii, iar pe de altă parte, nu numai că ajungem noi târziu ca pacienți la medic, dar și programele de screening funcționează deficitar” mai spune dr. Dan Corneliu Jinga, medic primar oncologie medicală, Director Medical, Centrul Medical Neolife.