Operația de micșorare a stomacului este una dintre metodele de tratament în cazul persoanelor care nu mai pot ține sub control obezitatea. Ea se recomandă tuturor pacienților pentru care dieta și exercițiile fizice nu mai funcționează. Recuperarea după această intervenție presupune un regim hidric și alimentar.
„Orice pacient poate la câteva ore deja să înceapă să bea apa, ceai. A doua zi poate să bea și cafea, dar nu cu zahăr. Această dietă lichidană formată din apă, ceai, compot, supe, cafea. Și acele shake-uri proteice” susține dr. Bogdana Bănescu, medic primar chirurgie generală, Ponderas Academic Hospital.
Alimentele trebuie introduse treptat în dieta zilnică a pacienților care au beneficiat de operația de micșorare a stomacului.
„Aceasta este o etapă care durează 7-10 zile, după care următoarele 7-10 zile trebuie incluse în dietă alimente de tipul iaurt de băut, kefir, supe creme pasate în care trebuie avem și aport de proteine, adică se pasează inclusiv carne, gălbenuș de ou și ultimele 7-10 zile intervine etapa de piureuri. Începem aceste supe să le îngroșăm, se mănâncă brânză, astfel încât la o lună de zile, la control, vedem cum arată stomacul pacientului și după aceea poate să înceapă mănânce normal, mâncare normală cu mici restricții. Nu picant, nu multe citrice” mai spune dr. Bogdana Bănescu, medic primar chirurgie generală, Ponderas Academic Hospital.