Îmbătrânirea organismului este resimțită de foarte multe ori la nivelul articulațiilor. Nu puțini sunt oamenii care se plâng de dureri ale mâinilor sau picioarelor atunci când vor să facă mișcare. Din păcate, bolile articulare degenerative nu pot fi tratate, ci doar încetinite cu anumite medicamente.
„Degenerativ însemnă afectarea în timp a articulației. Denumirea medicală este de osteoartrită, fiindcă această boală degenerativă merge și cu inflamația articulației, artrită vine de la inflamație, artroză vine de la stricarea cartilajului. Este o inflamație a atât a osului cât și a articulației, în procesul de degenerare” susține dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie traumatologie sportivă, medic coordonator al lotului Federației Române de Gimnastică.
Procesul inflamator este unul extrem de dureros și este declanșat de o reacție a organismului care apare în momentul în care articulațiile încep să se degradeze.
„Cartilajul articular este un cartilaj lucios care acoperă capătul osului și permite o bună funcționare a articulației. Este acel zgârci care acoperă capătul osului. În momentul în care se strică devine mai rugos și atunci apare inflamația, se rup bucăți din acest cartilaj și organismul le percepe ca pe niște corpi străini și declanșează o reacție inflamatorie destul de puternică. Din păcate nu există un tratament care să vindece această afecțiune degenerativă” mai spune dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie traumatologie sportivă, medic coordonator al lotului Federației Române de Gimnastică.
Chiar dacă nu există un tratament care să vindece boala, medicamentele prescrise au rolul de a-i încetini evoluția.
„În schimb există tratamente prin care putem încetini evoluția bolii, dar nu există tratamente prin care noi să spunem că boala artrozică dispare” mai spune dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie traumatologie sportivă, medic coordonator al lotului Federației Române de Gimnastică.