Între stres și traumă există o diferență semnificativă și are legătură cu puterea noastră de a rezista în fața unor astfel de situații. Dacă în cazul stresului putem gestiona emoțiile pe care le provoacă, în ceea ce privește trauma lucrurile se complică și avem nevoie de ajutor specializat.
„Aș vrea să facem diferența dintre stres și traumă. Stresul apare atunci când ni se întâmplă ceva dar îi putem face față, ne adaptăm și găsim soluții. Pe când la traumă nu putem găsi soluții, este copleșitor. Ce se întâmplă în mediul exterior este copleșitor, iar ce e specific traumei este faptul că oamenii se simt fără apărare. Neputința este o caracteristică a traumei” a explicat Anca Monica Puia, psiholog clinician și psihoterapeut.
În momentul în care suferim o traumă, psihicul nostru caută metode de a supraviețui. Tentația este de a adopta mecanisme de apărare care, nu de puține ori, nu sunt cele mai eficiente. Unul dintre aceste mecanisme este negarea evenimentului traumatic.
„Și în cazul acesta psihicul caută tot felul de soluții de supraviețuire. Adoptăm tot felul de mecanisme de apărare cum ar fi negarea sau disocierea. În cazul disocierii vorbim despre o fugă a minții. Suntem prezenți într-un anumit context, dar mintea ne fuge în altă parte. O mai putem numi visatul cu ochii deschiși” mai spune psihoterapeutul Anca Monica Puia.