VIDEO AVC-ul o problemă medicală greu de gestionat. Medic: „Foarte puțini pacienți ajung la timp la spital”

Prevenirea apariției sechelelor unui accident vascular cerebral este posibilă doar dacă pacienții ajung la spital în maximum 4 ore de la debutul simptomelor. Medicii atrag atenția cu privire la faptul că foarte puține persoane care suferă un AVC ajung la camerele de gardă în această fereastră.

Despre incidența scăzută a pacienților care suferă AVC și care ajung la medic pentru a putea evita apariția sechelelor provocate de boală a vorbit la Medika TV și dr. Elena Terecoasă, medic neurolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

„Este foarte important să fie cunoscute semnele sugestive ale accidentului vascular cerebral. Cele mai frecvente sunt asimetria facială, faptul că faţa nu se mai mişcă simetric, scăderea forţei musculare la nivelul unui braţ, la nivelul piciorului şi diferite probleme de vorbire. Dacă aceste simptome se dezvoltă brusc, lucrul acesta este sugestiv pentru un accident vascular cerebral” a explicat dr. Elena Terecoasă.

Metoda eficientă prin care viața pacientului cu AVC poate fi salvată se numește tromboliză. Este vorba despre o substanță administrată intravenos ce are capacitatea de a dizolva cheagul de sânge care a provocat accidentul vascular cerebral. Această substanță poate fi administrată în 4 ore de la debutul simptomelor, de aceea transportul la spital în acest interval este esențial.

„în aceste condiții, este absolut esențial ca pacientul să ajungă la spital în acest interval de timp. Cu cât intervalul de timp în care creierul rămâne fără sânge este mai mic, cu atât șansele de recuperare sunt mai bune” mai spune dr. Elena Terecoasă.

Categorii: Știri, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea