Ficatul gras este o afecțiune care, deși nu doare, poate crea adevărate dezechilibre la nivelul acestui organ și, implicit, la nivelul întregului corp. Principala cauză care determină apariția acestei probleme medicală este generată de consumul ridicat de alcool.
„În esență există două mari tipuri de ficat gras, nonalcoolic și alcoolic. De ce spunem asta? Alcoolul, din păcate, reprezintă cel mai important factor care duce la agresarea fiactului. De aceea și terminologia aceasta este împărțită în nonalcool și alcoolic” susține dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog.
Cu toate acestea, sunt anumite persoane care nu au probleme de sănătate, pe termen scurt, din cauza consumului de alcool, indiferent de cantitate.
„Ficatul gras nonalcoolic are un conținut de alcool foarte mici, adică sub 20, 30 grame de alcool pur pe zi. Există însă o mare varbiabilitate individuală. Sunt oameni care la 20, 30 grame de alcool pur consumat pe zi nu au niciun fel de manifestare, niciun fel de probleme. Sunt oameni care beau mult alcool pe zi și spun că nu au nicio problemă. De ce se întâmplă asta? Contează genetica pentru că genetic pot metaboliza cantități mari de alcool fără a le fi afectat ficatul” mai spune dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog.