Dermatita este o afecțiune cutanată ce se manifestă ca inflamație la nivelul pielii, provocând mâncărime, roșeață și uscăciune, localizandu-se în diferite zone ale corpului. Există numeroase forme ale dermatitei, majoritatea fiind afecțiuni cronice, iar cea mai frecventă este eczema.
Dermatita atopică debutează de obicei înainte de vârsta de 5 ani și poate persista în adolescență și la vârsta adultă, având perioade de agravare și ameliorare. De la caz la caz, diferă localizarea, stadiul și severitatea afecțiunii, precum și răspunsul la tratament.
Deși cauza exactă nu este pe deplin înțeleasă de specialiști, există o combinație de factori genetici, imunologici, de mediu și stil de viață care contribuie la dezvoltarea și agravarea acestei afecțiuni. Pentru fiecare pacient, ameliorarea sau vindecarea afecțiunilor care îi îndepărtează de o viață normală este prioritară, astfel reducerea sau eliminarea elementelor cauzale și gestionarea simptomelor printr-un tratament adecvat reprezintă punctul central al planului terapeutic.
Simptomele dermatitei atopice vin cu un cumul de factori care degradează starea de bine a pacientului: somnul, activitățile zilnice, stima de sine ce poate fi afectată datorită aspectului vizual al pielii. Dermatita atopică poate genera frustrare și anxietate din cauza simptomelor persistente și a impactului social.
Noi, ca farmaciști, suntem adesea primul punct de contact pentru pacienții care caută ajutor în gestionarea afecțiunilor lor. Empatia joacă un rol esențial în acest proces, deoarece ne permite să ne conectăm la nevoile pacienților și să le oferim consiliere privind abordarea unui tratament corespunzător.
Dermatita atopică se manifestă ca o experiență unică pentru fiecare pacient, ceea ce înseamnă că un tratament „universal” nu se consideră ca fiind mereu eficient. De aceea tratamentele trebuie realizate și adaptate pe specificul fiecărui pacient, luând în considerare mai mulți factori care implică severitatea simptomelor, vârsta pacientului, starea generală de sănătate, istoricul medical și, bineînțeles, preferințele acestuia.
În laboratorul „cameră curată” Crisia Farm tratamentele personalizate sunt concepute într-un mod unic, iar formula de tratament conține substanțe active, toate putând fi integrate într-un singur preparat. Compoziția farmaceutică personalizată permite realizarea unei formule complete fără a mai fi necesară introducerea altor produse în schema de tratament, optimizând în acest mod administrarea medicației și eliminând un stres în plus pentru pacient.
Pacientul este principalul „personaj” în jurul căruia se clădește schema terapeutică, iar prin colaborarea medic-farmacist, acesta poate beneficia de tratamentul ideal și eficient în combaterea dermatitei atopice. Pentru ca tratamentul să fie cât mai ușor de urmat, pacientul poate solicita medicului forma farmaceutică preferată, de la preparate orale, până la preparate cu aplicare topică (loțiuni și creme).
Consider că cele mai importante aspecte, pe lângă tratament, sunt empatia și suportul pe care noi, farmaciștii, le oferim pacienților. Fiecare afecțiune are o importanță deosebită și ne dorim să putem fi de ajutor pentru ca aceștia să depășească momentele dificile. Tot noi, farmaciștii, putem oferi informațiile necesare pentru ca pacientul să mențină un angajament față de gestionarea afecțiunii, dar mai ales suntem aici pentru a-i indruma atunci când vizita la medicul specialist devine o necesitate.
În luna septembrie conștientizăm împreună, susținem persoanele care se confruntă cu dermatita atopică și oferim ghidare către specialist și tratamente eficiente, încercând să aducem o schimbare semnificativă în viața celor care se confruntă cu această afecțiune.
Calitatea vieții începe prin conștientizare!