Plimbările la mall sau în alte zone aglomerate pot fi un adevărat calvar pentru anumite persoane care nu se simt confortabil în aglomerație. Specialiștii susțin că astfel de senzații pot fi provocate de răul de mișcare.
„Sunt oameni care evită mall-urile și nu din cauza cardurilor, ci pentru că nu suportă aglomerația. Se duc în magazine la orele în care nu e atât de aglomerat, pentru că dacă-și văd reperele se simt confortabil. Sunt oameni care nu pot să meargă lângă apă. Apa strălucește, se mișcă și le creează o senzație ciudată” susține medicul primar ORL Ioana Vodă.
Toate aceste reacții pot fi o consecință a răului de mișcare. Practic, la fel ca în cazul persoanele cărora li se face rău în mașină, pe parcursul unei călătorii, și în cel al oamenilor care se simt inconfortabil în zonele aglomerate se produce o neconcordanță între simțul vizual și informațiile pe care creierul ar trebui să le primească de la urechea internă.
Specialiștii susțin faptul că ne putem antrena creierul să depindă mai puțin de stimulii vizuali și să primească informații doar de la urechea internă. Odată ce am reușit să facem asta, putem considera că am scăpat de răul de mișcare.
„Este destul de simplu. Se învață creierul să accepte informații doar de la urechea internă. Să nu fie dependent de vizual, de ce spun ochii. Noi ne ținem echilibru după repere vizuale și dacă le pierdem nu ne simțim confortabil” mai spune dr. Ioana Vodă.
De altfel, răul de mișcare nu trebuie privit ca o boală ci, mai de grabă, ca o sensibilitate ce poate fi corectată prin antrenament și mai puțin prin așa-zisele medicamente care pot înlătura această senzație.
„Răul de mișcare nu este în sine o boală, este o sensibilitate. Putem să o și moștenim. Poate să apară din copilărie, adică putem să avem copii cu care nu putem să mergem în concediu. Putem să folosim împotriva răului de mișcare unele pastile sau device-uri, tot ce putem face este să antrenăm creierul să scape de răul de mișcare” explică dr. Ioana Vodă.