Administrarea iresponsabilă de antibiotice pune în pericol atât sănătatea copiilor, cât și pe cea a părinților lor. Din cauza rezistenței la astfel de medicamente, există riscul ca anumite virusuri și bacterii să nu mai poată fi distruse.
În momentul de față, în urma unor modificări legislative, administrarea de antibiotice se face controlat, doar în baza unei rețete eliberată de medicul de familie sau de medicul specialist. Medicii susțin faptul că mulți pacienți nu sunt de acord cu această măsură, chiar dacă le este benefică.
„Un lucru care poate a devenit neplăcut pentru populație este ideea aceasta de a da aceste rețete de antibiotic în mod controlat. Eu cred că pe termen mediu și lung oamenii vom înțelege și vom avea rezultate bune, mai ales în ceea ce privește rezistența bacteriană care ne îngrozește în momentul de față” susține dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București.
Rezistența la antibiotice este o problemă reală cu care se confruntă în prezent lumea medicală. Iar tot mai multe microorganisme care pot provoca boli grave nu mai pot fi distruse din cauza rezistenței la aceste tipuri de medicamente.
„Acești germeni rezistenți circulă în mediu. O persoană care poartă un astfel de germen poate transmite mai departe altei persoane și există riscul să nu mai existe antibiotice cu care să tratăm această problemă medicală” mai spune dr. Ștefan Lazăr.