VIDEO Copilul tău are febră 38? Iată de ce nu trebuie să intri în panică și să-i dai antitermice

Foarte mulți părinți încep să intre în panică în momentul în care copiilor fac febră. Medicii susțin faptul că febra este un semnal că sistemul imunitar al celui mic funcționează și încearcă să lupte cu virusurile și bacteriile. Specialiștii susțin faptul că, într-adevăr, ar trebui să ne îngrijoreze atunci când copiii fac febră peste 39,5.

Episoadele febrile de până la 38 de grade Celsius ale unui copil nu ar trebui să-i sperie pe părinți, sunt de părere medicii. La această valoare, prezența febrei demonstrează faptul că sistemul imunitar funcționează iar organismul este pregătit să facă față virusurilor și bacteriilor. Mai mult, la o temperatură de 38 de grade Celsius, corpul face ca microorganismele să nu se mai înmulțească.

„Genul acesta de boli pe care le avem în copilărie sunt un antrenament pentru sistemul nostru imun. Trebuie să privim lucrurile și din această perspectivă. Faptul că un copil face febră da, sperie părinții sau bunicii, dar este un semn că sistemul imun al celui mic funcționează. Febra, până la urmă, este o semnalizare că se întâmplă ceva în corp și atunci foarte multe din componentele sistemului imun sunt recrutate și sunt puse la treabă, prin această febră. Și în plus, peste 38 de grade bacteriile nu se mai înmulțesc și nici virusurile” susține dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București.

Administrarea de antitermice atunci când temperatura corpului este de 38 de grade Celsius va împiedica organismul să lupte natural cu virusurile și bacteriile.

„Faptul că încercăm să-l ținem afebril pe perioada unei boli febrile asta nu face decât să luptăm împotriva sistemului imun al copilului” mai spune dr. Ștefan Lazăr.

Dacă temperatura corpului celui mic depășește 39,5 grade Celsius atunci este momentul ca părinții să administreze medicamente antitermice și să meargă la medic.

„Totuși această febră nu trebuie să depășească 39,5. Dacă febra devine prea mare atunci devine nocivă pentru organism și atunci trebuie să iei măsuri. Apar multe fenomene nefaste” mai spune dr. Ștefan Lazăr.

Categorii: Exclusiv
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea