Un ingredient care dă savoare bucatelor tradiționale, preparate după rețetele bunicii, borșul de putină pare să aibă multe beneficii și pentru sănătate.
Chiar dacă este combinat cu alte ingrediente pentru a da gust mâncărurilor, în special ciorbelor, borșul poate fi un excelent ingredient natural și pentru sănătatea noastră. În compoziția sa intră vitamine din complexul B, vitamina D și H. Totodată, conține enzime și minerale precum calciul, magneziul și fosforul.
Beneficiile borșului pentru sănătate
În primul rând, consumat crud, adică abia extras din putina în care a fost pregătit, borșul are puternice efecte revigorante, fiind foarte util în perioadele suprasolicitate. Tot ce trebuie să faci este să bei cca. 150 de mililitri de boș pe stomacul gol, timp de 7 zile. Apoi fă o pauză de alte 7 zile și reia consumul pentru aceeași perioadă.
Pe lângă puterile sale energizante, borșul poate ajuta la controlul glicemiei, fiind foarte util în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat.
Având în vedere faptul că borșul are capacitatea de a scădea colesterolul, el poate fi consumat și de persoanele care suferă de afecțiuni ale inimii sau ale vaselor de sânge. De asemenea, borșul poate fi util și în cazul persoanelor care suferă de infecții ale tractului respirator superior.
Rețete de borș natural
Pentru prepararea borșului este nevoie de 150 de grame de tărâță de grâu, 150 de grame de mălai natural, negrișat și 5 litri de apă. Pentru a-i da aromă ai nevoie de crenguțe de cimbru uscat, o crenguță de vișin, una de leuștean și drojdie de bere.
Tărâțele și măialul se pun într-un bol și se umezesc cu 500 ml de apă călduță și se amestecă până la omogenizare. Apoi se așază într-un recipient, turând cei 5 litri de apă, în prealabil fiartă. Se amestecă această compoziție cu o lingură de lemn și se lasă la fermentat timp de 4 zile.