O echipă de cercetători din cadrul Institutului Transilvan pentru Neuroștiințe (TINS) și Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) , din Cluj Napoca, a identificat o metodă revoluționară prin care pot fi înțelese mecanismele prin care creierul funcționează. Această metodă îi poate ajuta pe medici să studieze și să obțină mai multe informații despre cauzele unor boli grave precum depresia, autismul sau alcoolismul.
„O echipă de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe (TINS) şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca a dezvoltat o metodă revoluţionară care simplifică şi ajută la înţelegerea volumelor foarte mari de date complexe obţinute prin scanarea creierului cu rezonanţă magnetică nucleară funcţională (RMNf sau fMRI) sau prin electroencefalogramă (EEG)”, informează, într-un comunicat de presă, Uinversitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.
Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în numărul din august al revistei de medicină „Cell Systems”. Studiul a fost realizat pe o perioadă de 10 ani, fiind de fapt o colaborare a TINS și UBB cu Universitatea Miguel Hernandez din Alicante (Spania), Universitatea Politehnică din Valencia (Spania) şi Universitatea Heidelberg (Germania). Cercetătorii clujeni care au contribuit la studiu sunt Ercsey-Ravasz Maria (cu afiliere UBB, TINS), Raul Mureşan (TINS, Institutul STAR-UBB), Varga Levente (TINS, UBB), Vasile Moca (TINS) şi Molnar Botond (TINS, UBB).