Pentru că sunt atât de importanți, trebuie să acordăm o atenție deosebită ochilor noștri. Așa că atunci când îi simțim roșii sau uscați, este bine să-i protejăm. Există câteva lucruri pe care le facem în fiecare zi și care ne-ar ajuta să avem grijă de sănătatea ochilor.
Ochii au nevoie de protecție pentru a funcționa corespunzător. Există câteva obiceiuri pe care le-am putea face în fiecare zi și care ne-ar putea ajută să avem mai multă grijă de ochii noștri.
Obiceiuri sănătoase pentru ochi
Unul din aceste obiceiuri sunt exercițiile oculare. Exercițiile oculare sunt un mod natural de a întări mușchii ochilor și de a reduce oboseala oculară. Sunt foarte ușor de făcut și nu necesită un timp îndelungat. Iată câteva exemple de exerciții oculare:
- Focalizarea la distanțe diferite: Alegeți un obiect apropiat (la 10-15 cm) și unul îndepărtat, alternând focalizarea pe fiecare timp de câteva secunde, timp de 5 minute.
- Mișcarea ochilor în cerc: Rotirea ochilor în sensul acelor de ceasornic și în sens invers poate îmbunătăți flexibilitatea mușchilor oculari.
- Palming: Frecați palmele până devin calde și plasați-le ușor peste ochi pentru câteva minute. Acest lucru poate ajuta la relaxarea ochilor și la reducerea tensiunii.
De asemenea, odihna și somnul ajută foarte mult la menținerea sănătății ochilor, pentru că ajută mușchii oculari să se relaxeze. Totodată, este nevoie să bem cât mai multă apă pentru a menține sănătatea ochilor. La fel de utile pentru ochi sunt și lacrimile artificiale.
Pentru protecția ochilor este important să purtați ochelari care au capacitatea de a filtra radiațiile UV și să luați pauze regulate, dacă petreceți prea mult timp în fața ecranelor. Folosiți regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, priviți un obiect la 20 de metri distanță timp de 20 de secunde pentru a preveni oboseala oculară.