Din cauza traficului intens, orașele europene sunt adevărată sursă de poluare. Iar aerul încărcat de particule nocive este foarte dăunător pentru sănătatea noastră. Agenția Europeană a Mediului a făcut o clasificare a orașelor cu cel mai curat aer, dar și a zonelor cu cele mai multe probleme provocate de poluare.
Potrivit staticii realizată de Agenția Europeană a Mediului, în anul 2021, orașele cu cel mai curat aer din spațiul comunitar sunt Faro, din Portugalia și alte două orașe din Suedia, Umea și Uppsala.
Faro este capitala regiunii Algrave din Portugalia. Este un oraș vechi, încărcat de istorie. Are o viață culturală bogată și este înconjurată de verdeață. Aici există parcuri naturale unice, dar și plaje unde te poți relaxa la soare.
Uppsala, un alt oraș pe care Agenția Europeană a Mediului, îl consideră ca având cel mai curat aer din spațiul comunitar, se află la 70 de kilometri distanță de capitala Stockholm și este unul dintre cele mai importante centre universitare ale țării. Totodată, Uppsala este cel de-al patrulea oraș ca mărime din Suedia, aici fiind înființată prima universitate din Peninsula Scandivană, în anul 1477.
La fel ca Faro, orașul suedez Umea, declarat ca având un aer foarte curat, este înconjurat de lacuri și zone cu verdeață, multe dintre ele fiind transformate în arii naturale protejate.
Cât de respirabil este aerul din orașele României?
Potrivit celor mai recente date colectate din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, din subordinea ministerului Mediului, cel mai curat aer din România este la Reșița.
Au fost analizați patru parametri cheie precum NO2, NOx, PM10 și PM 2.5.
Potrivit aceleiași surse, Reșita este urmată de Galați și Sfântu Gheorghe. Din cele 41 de reședințe de județ din România, cel mai poluat oraș rămâne Bucureștiul, fiind, totodată, și cea mai poluată capitală din Uniunea Europeană.