Potrivit unui nou studiu, alimentele și băuturile cu un conținut ridicat de flavonoide ar putea reduce riscul de demență. Pe lista acestor alimente specialiștii au trecut fructele de pădure, ceaiul și vinul roșu.
Noile date arată că numărul persoanelor care ar putea fi diagnosticate cu demență ar putea ajunge la 153 de milioane, până în anul 2050. Numărul ridicat de pacienți reprezintă o provocare pentru sistemele de sănătate din întreaga lume.
Factori de risc pentru demență
Principalii factori de risc în cazul demenței rămân vârsta și moștenirea genetică. Tot mai multe studii arată faptul că boala ar putea fi prevenită sau întârziată, dacă am acorda o mai multă atenți dietei. Conform noului studiu, băuturile și alimentele bogate în flavonoide ar putea contribui la reducerea riscului de demență. Cercetarea a fost realizată în cadrul Universității Queen din Belfast.
Oamenii de știință au reiterat faptul că flavonoidele, prezente în alimentele pe bază de plante, au numeroase beneficii pentru sănătate. Este vorba despre proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. De asemenea, pot preveni anumite boli cronice precum cele cardiovasculare, având proprietăți benefice și în ceea ce priește îmbunătățirea funcției cognitive.
„Consumul zilnic de alimente bogate în flavonoide poate preveni cu până la 28% riscul de a dezvolta demență. Recomandăm aceste alimente” susține dr. Amy Jennings, unul dintre principalii autori ai studiului realizat la Belfast.
Ce sunt flavonoidele?
Flavonoidele sunt compuși care se găsesc în mod natural în multe fructe și legume. Marele lor beneficiu sunt proprietățile antioxidante care îmbunătățesc funcțiile inimii și pot ajuta la protecția creierului. Există 6 tipuri de flavonoide, fiecare dintre acestea fiind descompus diferit în organism. Alimentele cu cel mai ridicat conținut de flavonoide sunt:
- Prunele
- Afinele
- Căpșunile
- Murele
- Bananele
- Vinul roșu
- Portocalele
- Țelina
- Pătrunjelul
- Menta
- Mușețelul