Un studiu al organizației Salvați Copiii România relevă faptul că unul dintre trei copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani a prezentat, în ultimii doi ani, a fost afectat emoțional din cauza expunerii îndelungate la rețelele de socializare. Specialiștii au arătat faptul că minorii au suferit depresie sau anxietate.
Cercetarea Salvați Copiii România arată faptul că intervalul de vârstă în care folosirea rețelelor de socializare devine relevantă este 5 și 10 ani.
Aproape 50% din copii petrec aproximativ 6 ore pe zi navigând pe internet, într-o zi liberă, cel mai mare interes fiind acordat rețelelor de socializare. În acest mediu copiii sunt supuși presiunii de a se compara în mod continuu cu ceilalți, pentru a obține aprecierile virtuale.
Acest comportament creează sentimente de inadecvare și de frustare și poate genera tulburări emoționale semnificative. „Majoritatea copiilor afirmă că valorile sau interesele lor găsesc o confirmare în conţinutul de pe reţelele sociale, 57% dintre ei declarând că social media îi ajută să îşi vadă defectele” explică specialiștii Salvați Copiii România.
Plecând de la aceste informații, Salvați Copiii România a inițiat chiar și o campanie publică, destinată copiilor, adolescenților și părinților acestora, prin care organizația atrage anteția cu privire la efectele nocive ale consumului excesiv de social media.
Activitățile specifice din cadrul campaniei, denuită „Poveștile perfecte nu au filtre”, se desfășoară în septembrie și octombrie în orașe precum Satu Mare, Timișoara, Craiova, Brăila și Galați.