Perioada de sfârșit de vară este sinonimă cu alergia la ambrozie. O statistică oficială a medicilor din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergi la această plantă.
Conform specialiștilor, este suficientă o singură plantă de ambrozie pentru ca în aer să ajungă peste un miliard de găruncioare de polen, iar acestea, purtate de vânt, pot ajunge la distanțe de până la 3 kilometri.
„Datele statistice arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Aproximativ 1 din 5 persoane s-a sensibilizat la acest polen, iar pentru cei predispuşi să dezvolte alergii, formele pot fi severe. Simptomele apar la sfârşitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoreea, strănuturile în salve, pruritul şi eritemul conjunctival. De asemenea, polenul poate declanşa crize moderat-severe de astm, precum şi erupţii cutanate. În timpul sezonului de ambrozie, o singură plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, care pot fi purtate de vânt până la 3 km pe uscat”, a precizat dr. Bianca Matiş, medic alergolog la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.
Cum ne ferim de efectele ambroziei?
Evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă explică specialiștii, dar ne putem lua anumite măsuri de protecție pentru a limita efectele sale și pentru a reduce simptomele provocate de alergii. Astfel, este important să evităm ieșirile în aer liber în orele de vârf din zilele caniculare, să păstrăm ferestrele închise sau să schimbăm cât mai des hainele pe care le purtăm.
De asemenea, este necesar să ne spălăm pe mâini și pe față cât mai des și să nu lăsăm rufele la uscat afară. În ceea ce privește tratamentul persoanelor care suferă de alergie provocată de polenul de ambrozie, medicii recomandă spray-urile nazale pe bază de steroizi nazali sau antihistaminicele orale, în cazul în care simptomatologia este ușoară.