Originară din America de sud, roșia este unul dintre cele mai populare alimente. Deși din punct de vedere botanic este un fruct, roșia este preparată și mâncată ca o legumă.
Roșiile reprezintă o sursă importantă de licopen, un antioxidnat necesar organismului pentru a reeduce riscul de boli de inimă și boli oncologice. Totodată, roșia conține vitamina C, potasiu, vitamina K și acid folic.
Beneficiile pentru organism pe care le are roșia
Datorită substanțelor nutritive pe care le conține, roșia are numeroase proprietăți pentru menținerea sănătății organismului. În primul rând, arată studiile, roșiile au capacitatea de a preveni bolile de inimă. Ingredientul secret din roșie, licopenul, ajută la scăderea LDL-colesterolului din sânge și asigură protecție pentru vasele de sânge, scăzând riscul de coagulare și împiedicând formarea cheagurilor.
Mai mult decât atât, roșiile sunt considerate benefice și pentru sănătatea pielii. Principalul beneficiu este de a proteja pielea împotriva arsurilor solare. Tot licopenul are capacitatea de a reface țesuturile inflamate de la nivelul pielii, hidratând pielea și ajutând-o să se regenereze.
Contraindicațiile consumului de roșii
Roșiile sunt contraindicate consumului în cazul persoanelor care au alergie la roșii. Alergiile la tomate sunt însă destul de rare și apar, în general, la persoanele alergice la polenul de iarbă.
Roșia, fruct sau legumă?
Din punct de vedere botanic, roșia este considerată un fruct datorită modului în care se formează. Asemeni oricărui fruct, roșia se dezvoltă din pistilul unei flori fecundate. Ea este însă considerată legumă datorită modului în care este mâncată și preparată. Roșia este utilizată în numeroase combinații de rețete și este un ingredient nelipsit în salatele revigorante și sănătoase de vară.