După o zi aglomerată și stresantă, cel mai bun mod de a ne relaxa este să petrecem timp în fața televizorului. Dar oamenii de știință atrag atenția că privitul la televizor timp îndelungat poate provoca boli grave, inclusiv demență.
Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie și în care au fost incluși peste 400 de mii de oameni cu vârsta cuprinsă între 50 și 55 de ani, s-a descoperit faptul că privitul la televizor timp de 5 ore pe i crește riscul de a dezvolta demență Alzheimer sau boala Parkinson.
Studiul, publicat într-o revistă de specialitate din America, a urmărit să modul în care privitul unui ecran influențează sănătatea persoanelor trecute de prima tinerețe.
Ce se întâmplă dacă ne uităm la televizor?
Mai mult, oamenii de știință din cadrul Facultății de Medicină a Universității Tianjin, China, au inclus într-un studiu peste 400 de persoane cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani. 40 de mii de participanți la studiu au beneficiat de CT-uri la nivelul creierului.
Desfășurat pe parcursul a 13 ani, studiul realizat în China a arătat faptul că peste 5000 de participanți la studiu aveau demență, alți 6000 au suferit probleme la inimă, iar peste 2000 au dobândit boala Parkinson.
Mai bine de jumătate dintre participanți au fost obligați să stea în fața unui ecran între una și patru ore pe zi. Cei care au stat în fața unui ecran între 3 și 5 ore au prezentat un risc de 15% mai mare de a dezvolta demență, prin comparație cu cei care au petrecut în fața ecranelor mai puțin de o oră.
Cei care au stat în fața unui ecran mai mult de 5 ore pe zi au prezentat un risc de 44% mai mare de a dezvolta demență și 12 % risc de a avea probleme cu inima.
Totuși pentru oamenii de știință este încă neclar de ce televizorul are aceste efecte pentru creier. Una dintre teorii ar fi legată de faptul că sedentarismul ar putea crește inflamația la nivelul creierului, împiedicând buna circulație a sângelui.