În ultimii ani, termenul de „superaliment” a devent tot mai popular și este asociat cu stiluld e viață sănătos. Dar ce sunt de fapt superalimentele și de ce nutriționiștii ne încurajează să le consumăm?
Chiar dacă în spațiul public se vorbește destul de mult despre superalimente, o definiție oficiala a acestor produse alimentară nu a fost încă stabilită. În principiu, atunci când vorbim despre superalimente, ne referim la produse cu un conținut ridicat de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre sau grăsimi sănătoase. Fiecare produs inclus pe lista superalimentelor are proprietățile sale și conținuturi nutriționale diferite.
Principalele tipuri de superalimente
Lista superalimentelor este destuld e vasă și continuă să crească pe măsură ce studiile în domeniu avansează. Specialiștii în nutriție au inclus pe această listă diverse furecte și legume, precum și ceaiuri sau condimente. Iată doar câteva exemple de superalimente:
- Legumele cu frunze verzi – spanacul sau varza kale sunt considerate o sursă importantă de nutrienți precum acidul folic, calciul sau zincul
- Fructele de pădure – au o concentrație ridicată de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți
- Rădăcinoasele și tuberoasele – sfecla roșie, ghimbirul, ginsencul sau cartoful dulce sunt legume apreciate pentru conținutul ridicat de nutrienți
- Nucile și semințele
- Ceaiurile
- Cerealele
Beneficiile superalimentelor
Consumul superalimentelor este asociat cu un stil de viață sănătos. Ele intră în componența a numeroase diete, recomandate de nutriționiști și au rolul de a preveni anumite boli, precum cele legate de modificări ale metabolismului. Mai mult, se consideră că superalimentele protejează inima, sistemul digestiv și au capacitatea de a preveni unele boli ale oaselor.
Specialiștii atrag atenția că, deși sunt considerate benefice, superalimentele nu au superputeri și nu pot preveni dezvoltarea anumitor boli. Ele pot fi considerate o componentă importantă pentru o dietă echilibrată și nu trebuie consumate în mod excesiv astfel încât să înlocuiască alte alimente.