Care este doza de cafea recomandată, pe care o putem bea, fără riscuri? Oamenii de știință au realizat un studiu și au descoperit câte cești de cafea putem bea astfel încât să evităm riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Datele arată că 4 cești de cafea pe zi reprezintă limita consumului de cafea, astfel încât sănătatea inimii să nu fie pusă în pericol.
Potrivit unei cercetări, consumul a peste 400 de grame de cafea pe zi crește riscul de a dezvolta hipertensiune, din cauza faptului că forțează inima să bată mai tare. Experții din cadrul Colegiului Medical Zydus, India, susțin faptul că această cantitate reprezintă echivalentul a patru cești de cafea sau 10 doze de cola sau a două energizante.
În Marea Britanie, de exemplu, se estimează că o persoană poate bea până la 528 de cești de cafea într-un an, ceea ce înseamnă că un cetățean din această țară bea între o ceașcă și două cești de cafea pe zi.
„Cafeina consumată în cantități mai mari poate da peste cap buna funcționare a sistemului parasimpatic, iar de aici până la hipertensiune și probleme cu inima nu mai este decât un singur pas. Este important ca oamenii să știe care sunt riscurile, pentru a le îmbunătăți starea de sănătate” susține dr. Nency Kagathara, principalul autor al acestei cercetări.
De ce bem cafea?
Cafeaua este consumată zi de zi de milioane de oameni datorită efectului său stimulator care, pe termen scurt, crește nivelurile de adrenalină și cortizol în corp pentru a ne ține mereu în priză.
Consumul ridicat de cafea poate să provoace dureri de cap, anxietate și stări de oboseală. Cercetarea medicului Kagathara a fost prezentată în cadrul conferinței organizată de Colegiul American de Cardiologie, iar în timpul întâlnirii oficiale, participanților le-a fost măsurată tensiunea arterială și pulsul.
Cei care băuseră foarte multă cafea aveau niveluri ridicare ale acestor indicatori după doar 5 minute de la primele guri de cafea pe care le-au consumat.