Dieta mediteraneeană, benefică și pentru sănătatea creierului. Iată de ce

Beneficiile dietei mediteraneene pentru inimă sunt deja foarte cunoscute. Totuși, noi cercetări arată faptul că mesele bogate în fructe, legume, cereale integrale și ulei de măsline pot preveni anxietatea și pot reduce tulburările emoționale provocate de stres.

Potrivit unei cercetări care a vizat modul în care mâncarea ne influențează viața de zi cu zi, impactul asupra corpului al dietei mediteraneene a fost comparat cu cel produs de alimentele sărace în elemente nutritive și bogate în cantități de zahăr.

Din cei peste 1500 de participanți la cercetare, datele au arătat că cei care au ținut dieta mediteraneeană au înregistrat niveluri scăzute de stress și o stare emoțională mai bună.  Cei ale căror minuri s-au bazat pe mâncarea procesată intensi au avut stări de nervozitate și de anxietate.

Această cercetare a fost coordonată de profesorul Lina Begdache, din cadrul Universității Binghampton din New York. „Stresul poate fi un factor important în apariția bolilor mentale, iar datorită acestui studiu putem spune că dieta mediteraneeană are un rol important în prevenția acestor afecțiuni. Am reușit astfel să găsim o legătură mult mai directă în modul în care alimentația influențează stările noastre emoționale” susține prof. Lina Begdache.

În prezent, prof. dr. Begdache și echipa sa de oameni de știință au inițiat noi studii legate de legătura dintre alimentație și sănătatea mentală.

Ce alimente conține dieta mediteraneeană?

Dieta mediteraneeană  este bogată în alimente foarte sănătoase pentru organism. În cazul fructelor vorbim despre mere, citrice, smochine sau struguri. Iar în cazul legumelor, pe lista ingredientelor incluse în acest tip de dietă sunt lintea, fasolea, năutul sau mazărea. De asemenea, cerealele integrale, precum orezul brun, fulgii de ovăz sau de orz, sunt nelipsite din dieta mediteraneeană. Mai mult, dieta mediteraneeană presupune și consumul de carne precum fructele de mare, pește, pui, curcan sau rață.

Categorii: Natural și sănătos, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
+