Alimentația joacă un rol important pentru sănătatea noastră. Un nou studiu realizat în Statele Unite ale Americii ce vizează legătura între mâncarea pe care o consumăm și sănătatea creierului arată că înlocuirea cârnaților de bere și a baconului cu fasole și nuci poate preveni apariția demenței.
Oamenii de știință din SUA au demonstrat faptul că înlocuind preparatele din carne roșie, extrem de procesate, cu nuci, fasole sau brânză tofu în fiecare zi poate reduce riscul de apariție a bolilor psihice, precum demența, cu aproximativ 20%. Cercetătorii au demonstrat faptul că nitriții, substanțe chimice care se regăsesc în alimentele procesate pot afecta sănătatea creierului.
Yuhan Li, o cercetătoare din cadrul Spitalului pentru Femei din Birgham, Boston Massachusetts, a explicat faptul că „studiind sănătatea oamenilor pentru o perioadă îndelungată am descoperit faptul că alimentele din carne roșie procesate prezintă un risc ridicat de demență. Pentru a menține sănătatea creierului este important ca ghidurile pentru diete să recomande limitarea consumului acestor alimente”.
Numai în Marea Britanie, conform statisticilor oficiale, trăiesc aproximativ 1 milion de persoane diagnosticate cu demență, iar numărul lor ar putea crește în următorii 10 ani.
Mâncarea sănătoasă este cheia pentru funcționarea corectă a creierului
Pentru a ajunge la rezultatele acestui studiu, oamenii de știință din SUA au analizat starea de sănătate și comportamentul alimentar a peste 130 de mii de oameni din țară, pe parcursul a 43 de ani. Niciunul dintre participanții la studiu nu avea semne de demență, iar boala a fost descoperită pe parcursul derulării cercetării în cazul a 11 mii de participanți.
Heathet Snyder, vicepreședintele comisiei medicale și științifice din cadrul Asociației de Luptă împotriva Bolii Alzheimer, SUA, a explicat: „prevenirea bolii Alzheimer sau a altor forme de demență reprezintă o prioritate pentru asociația noastră. Noi încurajăm mâncatul sănătos, iar asta include alimente care sunt mai puțin procesate, pentru că ele sunt într-o legătură directă cu riscul de a avea declin cognitiv”.
Pe lângă problemele referitoare la sănătatea creierului, alimentele procesate sunt un factor de risc în apariția altor boli grave precum diabetul sau obezitatea.