În România, cancerul de sân este o problemă care afectează tot mai multe femei. Pentru depistarea acestei boli se efectuează anumite investigații medicale. Cu cât controalele încep mai devreme, cu atât progresia bolii poate fi încetinită.
În momentul de față, diagnosticarea cancerului de sân se efectuează cu ajutorul a trei metode imagistice importante. Este vorba despre ecografie, mamografie și rezonanța magnetică. Aceste examene oferă informații prețioase despre starea de sănătate a pacientelor.
„Cele 3 metode de diagnostic pentru depistarea cancerului la sân sunt ecografia, mamografia și rezonanța magnetică. Aceste trei metode sunt la îndemâna medicului imagist. Nu neapărat în ordinea asta, dar pentru o femeie de 40 de ani sunt esențiale” explică dr. Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală, Doctor în Medicină.
Mai mult decât atât, specialiștii susțin faptul că este necesar ca femeile să vină regulat la medic începând cu vârsta de 20 de ani, pentru a-și verifica starea de sănătate. Controalele senologice trebuie alternate cu cele ginecologice, explică specialiștii.
„Este importat ca aceste verificări să se facă periodic pentru că a urmări starea de sănătate a pacientei. Mai mult, este important ca femeile care au avut în familie cazuri de cancer mamar să meargă regulat la medic pentru astfel de investigații. În cazul lor, riscul de îmbolnăvire este mai ridicat” mai spune dr. Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală, Doctor în Medicină