Distanțele până la destinația de vacanță preferată pot fi foarte luni, iar copiii pot suferi din cauza răului de mișcare. Medicii susțin că micuții pot fi învățați cum să scape de această problemă prin jocuri interactive, ce pot fi puse în practică în timpul deplasărilor.
Ceea ce trebuie să facă părinții, spun specialiștii, este să-i facă pe copii atenți la ceea ce se întâmplă în timpul deplasărilor cu mașina sau cu autobuzul. Cei mici trebuie angrenați în jocuri interactive și amuzante care-i ajută să treacă ușor peste răul de mișcare.
„Ce se întâmplă dacă stăm în dreapta șoferului? Dacă stau în dreapta și joc un joc, mă uit la mașini ce culori au, ce numere au? Dacă sunt destul de mari jucați jocul ce culoare are mașina din față și atunci le ținem atenția în față, așa cum se întâmplă cu șoferul. Trebuie să se uite în față să anticipeze, crierul știe ce-l așteaptă” susține dr. Ioana Vodă, medic primar ORL.
Specialiștii explică și modul în care se instalează răul de mișcare atunci când parcurgem o distanță foarte lungă.
„Dar noi dacă stăm pe telefon și încercăm să facem ceva sau încercăm să citim o carte sau ne uităm în altă direcție, unde avem cu totul altă stimulare, ce primește creierul? Primește o cu totul altă informație de la urechea internă, în ce direcție mergem, cu ce viteză mergem, ochii îi spun altceva, și atunci creierul nu mai știe ce să creadă și apare o neconcordanță între informațiile vizuale și cele de la nivelul urechii interne și începe panica, greața, transpirația sau vărsăturile. Este o stare de rău” explică dr. Ioana Vodă.