Arteriopatia obliterantă este o boală care afectează vasele de sânge mari, prin înfundarea acestora. Afecțiunea se poate manifesta la nivelul oricărui organ al corpului, în funcție de localizare având în simptomatologie diferită.
„Arteriopatia obliterantă este o boală care evoluează cu înfundarea vaselor de sânge. Înfundarea se produce treptat, în anumite teritorii, practic, cele mai afectate teritorii sunt cele ale membrelor inferioare, însă fiind o boală arterială se poate localiza în orice sector al organismului. La inimă, la creier, în intestine, peste tot” susține dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, specializat în chirurgia vasculară.
În funcție de organul afectat, simptomele pe care arteriopatia obliterantă le provoacă sunt diferite.
„În funcție de localizarea leziunilor vasculare sunt simptome diferite. Înfundarea vaselor de sânge la nivelul creierului provoacă accidente vasculare cerebrale. Dacă se înfundă arterele care irigă mușchiul inimii, arterele coronare, care apare infarctul miocardic și cardiomiopatia ischemică. Sunt arterele digestive și renale care pot provoca afecțiuni grave la nivelul tubului digestiv sau la nivelul rinichilor. Și în sfârșit, boala arterială periferică, care se localizează la nivelul arterelor ce duc sânge la nivelul membrelor inferioare și care provoacă disfuncționalități importante ale picioarelor. Reduc capacitatea de efort” mai spune dr. Călin Popa.