Utilizarea radioterapiei în tratamentul afecțiunilor oncologice este o practică destul de des întâlnită. Radiațiile au un impact direct asupra formațiunilor tumorale și datorită lor, în multe cazuri, se remit. Radioterapia și-a dovedit eficiența și în tratarea cancerului de prostată.
„Grupele de risc mai mari, acelea în general se pretează mai bine la radioterapie. Pentru că dacă se intervine chirurgical, este posibil să poată avea nevoie de radioterapie după intervenție. Ce se întâmplă? Noi trebuie să facem radioterapia pe un pat chirurgical, adică toxicitățile se cumulează, așa că ar fi mai bine să facem direct radioterapia. Ținem cont, dăm o doză mai mare de radiații, dar opțiunea de intervenție chirurgicală rămâne păstrată și poate fi utilizată” susține dr. Răzvan Curcă, medic specialist radioterapie.
Înaintea ședințelor de radioterapie, pacientul trebuie să beneficieze de o pregătire suplimentară, pentru a evita expunerea altor zone ale corpului la radiații.
„Ședința de radioterapie pentru un pacient cu cancer de prostată este puțin diferită față de cea pentru ceilalți pacienți oncologici, pentru că implică o pregătire. Adică, pacientul trebuie să aibă vezica urinară plină și să aibă rectul golit. Vezica trebuie să fie plină pentru că ansele intestinale sunt împinse în sus, iar astfel vor fi mai puțin afectate de radiații. Dacă rectul este golit el este mai depărtat de prostată și va fi mai puțin expus la radiații” mai spune dr. Răzvan Curcă.