Adenomul de prostată nu este cancer! Totuși, această problemă medicală dă bătăi de cap pacienților

Adenomul de prostată reprezintă creșterea în volum a prostatei, dar nu face parte din categoria bolilor oncologice. Această afecțiune poate crea însă numeroase probleme medicale de aceea este bine ca bărbații să meargă la doctor pentru investigații.

„În general după 50 de ani începe să devină manifest adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată aceasta este denumirea actuală a boalei. Crește incidența cancerului de prostată, asta înseamnă că tinerii nu au și ei afecțiuni ale prostatei. Prostatida, adică inflamația prostatei, nu are o vârstă caracteristică, poate apărea la vârste foarte tinere, dar la fel de bine poate coexista cu un adenom de prostată în prostata unui bărbat de 50 de ani sau 60 de ani” susține conf. dr. Răzvan Mulțescu, medic primar urolog.

Adenomul de prostată este o consecință a modificărilor hormonale, provocate de înaintarea în vârstă a bărbaților.

„După o anumită vârstă, din cauza modificărilor hormonale din corpul bărbatului, prostata începe să-și mărească volumul, prin creșterea numărului de celule din interiorul ei. Este o afecțiune benignă, deci nu este cancer. Dar, la un moment dat, pot apărea și focare de adenocarcinom de prostată, care înseamnă cancer” mai spune conf. dr. Răzvan Mulțescu, medic primar urolog.

Această problemă medicală are ca principal simptom incapacitatea de a urina în mod corespunzător. Iar această situație creează disconfort pacientului.

„Orice mărire de volum va împiedica evacuarea urinei de la nivelul vezicii urinare și atunci apar toate neplăcerile pe care mulți pacienți le știu. Urinatul des noaptea, jet urinar slab cu efort, cu senzație de golire incompletă a vezicii urinare. Dacă evoluează netratat poate ajunge la complicații precum retenția urinei, pietrele la nivelul vezicii urinare” mai spune conf. dr. Răzvan Mulțescu, medic primar urolog.

Categorii: Medici de familie
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea