Explorarea corpului uman cu ajutorul echipamentelor medicale a dat naștere la numeroase controverse. Unele aparate utilizează radiațiile ionizante, altele ultrasunete sau unde magnetice. Pentru pacienți este greu să facă diferența între tipurile de echipamente medicale, de aceea se creează confuzie între investigațiile realizate cu aparatele care utilizează radiațiile ionizante și cele care nu funcționează pe bază de radiații.
Explorarea internă a corpului uman cu ajutorul diferitelor aparate face parte din ramura medicinei denumită radiologie. Unele aparate utilizează radiațiile ionizante pentru a expune organele interne, altele, precum ecograful sau RMN-ul, nu utilizează acest tip de radiații. Cu toate acestea, mulți pacienți confundă aceste aparate și, în unele situații, chiar refuză să beneficieze de investigații medicale pentru a nu fi expuși la radiații.
„Altă împărțire pe care ar trebui să-o facem și din cauza căreia apar erori de înțelegere, mai ales din partea pacienților, este că există tehnici de imagistică ceea ce numim radiologie, în care sunt folosite radiații ionizante, dar există tehnici neradiologice, ecografia de exemplu. Unele paciente întreabă câte ecografii pot face când sunt însărcinată? Nu pun în pericol fătul? Se pun astfel de întrebări pentru că se creează o confuzie între ecografie și radiografie, care, într-adevăr utilizează, radiațiile ionizante” a explicat la Medika TV, dr. Laur Alexandru Iacob, medic dentist, specialist în imagistică dentară.
Nu există risc de iradiere medicală atunci când se folosește ecograful
Ceea ce trebuie să știe pacienții este faptul că atât ecograful cât și aparatul RMN nu iradiază. Aceste echipamente au alte principii de funcționare, pacientul nefiind expus la radiații în timpul utilizării acestor aparate.
„Ecografia este cu ultrasunete. Nu iradiază, de aceea se și folosește. RMN-ul nu folosește radiații ionizante. Folosește într-adevăr niște unde, dar nu radiații ionizante. RMN-ul este un mare magnet. Sunt lucruri total diferite. În concluzie, avem tehnici radiologice și tehnici care nu folosesc radiațiile ionizante” mai spune dr. Laur Alexandru Iacob.