Un amplu studiu, intitulat „STADA Health Report” , evidențiază opinia pe care cetățenii europeni o au în legătură cu medicii și sistemele medicale din Uniunea Europeană. Datele acestei cercetări arată că oamenii au acum mai multă încredere în medici. Studiul arată că aceeași situație se regăsește și în România.
Atât la nivel european, cât la nivelul țării noastre, oamenii încep să aibă din ce în ce mai multă încredere în medici și opiniile medicale ale acestora cu privire la diagnostice, decât în sistemele medicale în care aceștia își desfășoară activitatea.
„Încrederea, nu numai a românilor, ci a întregii populaţii europene în sistemul de sănătate guvernamental, este în scădere în ultima perioadă. E clar că populaţia a început să facă o diferenţiere foarte clară între corpul medical şi sistemul medical în sine. Încrederea în medic a crescut şi oamenii preferă să meargă după un medic, decât să meargă la o instituţie. Asta spune că totuşi corpul medical din România este bine pregătit, are o relaţionare bună cu pacientul. Din păcate, drumul pe care îl parcurgi de la intrarea în spital, până la medic, aici pare să fie problema în acest sistem şi categoric aici discutăm de zona de finanţare” susține dr. Mihai Fugarevici, diectorul general STADA România, într-o declarație pentru Medika TV.
Mai mult, cercetarea a evidențiat și nivelul de acces al europenilor la serviciile medicale. România se prezintă destul de bine, prin comparație cu alte state europene unde pacienții trebuie să aștepte până la 6 luni pentru a beneficia de consultații medicale.
„Eu cred că în România, accesul la cadrele medicale bune este un acces bun şi destul de rapid. Sunt ţări europene unde o programare la un medic poate să dureze 3 luni, până la 6 luni. Sunt ţări în care o programare la un medic, ca să îi prezinţi un produs nou, poate să dureze un an de zile. Categoric ne dorim să sunăm şi să intrăm la orice medic dorim, dar trebuie să ne gândim că este o limitare şi în programul medicului respectiv”, a mai spus dr. Mihai Fugarevici.