Controalele medicale periodice pot preveni apariția și dezvoltarea a numeroase boli, de aceea trebuie realizate cu regularitate, conform indicațiilor medicale. Una dintre bolile pe care le putem descoperi în urma acestor investigații medicale este chistul hidatic.
„Boala are o evoluție interesantă. Chistul se dezvoltă foarte încet, cu o evoluție de 1, 2 centimetri pe an. Pentru a avea simptome care să-l trimită pe pacient la medic, chistul trebuie să crească și să ajungă la 7, 8 centimetri și să dea o compresiune pe țesuturile învecinate” susține conf. dr. Carmen Crețu, medic primar parazitologie.
Multe dintre chisturile pe care le avem în organism sunt descoperite întâmplător de către pacienții care merg la medic, periodic, pentru investigații medicale.
„Jumătate din chisturi sunt descoperite întâmplător, ele fiind mute din punct de vedere clinic să spunem așa. Cu prilejul unui examen radiologic, în cazul chisturilor pulmonare, al al unei ecografii, în cazul celor hepatice sau abdominale” mai spune conf. dr. Carmen Crețu, medic primar parazitologie.
Totodată, chisturile hidatice sunt descoperite și în momentul în care produc simptomatologie, mai spun specialiștii.
„Cealaltă jumătate dintre chisturi se identifică în momentul în care produc complicații. Prin complicații înțelegem că acel chist s-a rupt și a împroșcat în alte organe. Și se dezvoltă alți noi paraziți în alte organe” explică conf. dr. Carmen Crețu, medic primar parazitologie.