De cele mai multe ori avem tendința de a atribui factorilor stresanți conotații negative. În realitate, explică psihoterapeuții, stresul poate avea și o componentă pozitivă, descrisă în literatura de specialitate ca fiind „eustresul”.
„Ceea ce e important de știut este faptul că stresul poate fi și pozitiv. Se cheamă eustres și este acea dimensiune de stres de care avem nevoie în viața noastră atunci când ne raportam la el ca la ceva bun. Dacă n-am avea deloc stres poate că nici nu ne-am da jos din pat dimineața, ne-am trage așa plapuma pe cap și am spune că stresul nu există” susține Raluca Ștefan, psihoterapeut.
Cu toate acestea, în situații stresante, avalanșa de emoții pe care o resimțim capătă, de cele mai multe ori, conotații negative.
„Nu resimțim toți stresul la fel. Pe unii oameni îi dărâmă și cel mai mic factor stresor din exterior, dar unii sunt foarte rezistenți. Ține foarte mult de interpretarea pe care noi o dăm stresului iar oamenii, de regulă, îi dau o conotație negativă. Fie că vorbim despre evenimente mici sau mari, aceste situații pot provoca stres în viața unei persoane, dacă acestor evenimente li se atribuie o conotație negativă” mai spune psihoterapeutul Raluca Ștefan.