Depresia este acea problemă medicală în care ne simțim epuizați emoțional și plini de insatisfacții. Astfel de stări sunt specifice și buronut-ului, doar că ele apar doar în legătură cu activitatea profesională.
„Burnout-ul este strict asociat cu locul de muncă. Este un nivel de saturație foarte mare la locul de muncă, prin asta se caracterizează” susține psihoterapeutul Raluca Ștefan.
Burnout-ul poate provoca simptome similare depresiei, diferefența constă în faptul că aceste stări sunt generate de activitatea profesională. Nimic nu s-ar întâmpla dacă problemele de la muncă nu ar exista.
„Principalul semn că am intrat în burnout, pe lângă epuizarea fizică, epuizarea emoțională, este insatisfacția de la locul de muncă. Starea pe care o persoană cu burnout o resimte este foarte asemănătoare cu depresia” mai spune psihoterapeutul Raluca Ștefan.
Mai mult decât atât, sindromul de burout crează și o serie de simptome specifice unei persoane extrem de stresate sau care este îngrijorată de problemele pe care le are de rezolvat la locul de muncă.
„În principiu este vorba despre dureri de cap, amețeli, senzația de vomă și chiar de leșin. Unele persoane au experimentat și vise neplăcute, coșmaruri, în care descriu că se viează la locul de muncă împovărate de sarcinile pe care le au de rezolvat. Burnout-ul este o problemă și trebuie manageriată corespunzător” mai spune psihoterapeutul Raluca Ștefan.