Paratiroidele sunt glande endocrine, adică produc hormoni, ce au rolul de a menține nivelul optim de calciu în organism. Sunt însă situații când funcționarea acestor glande poate fi afectată de diverși factori, iar din această cauză secretă hormoni în exces.
„Excesul de hormoni paratiroidieni apare atunci când la nivelul glandelor paratiroide o celulă suferă mutații, se multiplică, se transformă într-un adenom de paratiroidă, care va lua ostatice celelalte paratiroide și întregul sistem în sensul că va produce hormoni doar adenomul, inhibând funcția glandelor care au rămas și va pirata întregul sistem dându-l peste cap” a explicat dr. Roxana Boanță, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în chirurgie endocrină cervicală.
De asemenea, bolile ereditare pot fi o altă cauză a creșterii nivelului hormonilor produși de glandele paratiroide.
„O altă problemă este hiperplazia de paratiroide care are loc în momentul în care toate celule din cele patru glande paratiroide își măresc volumul și suferă niște modificări. Este general o boală cu componentă ereditară, pe care de multe ori o găsim în componența unor boli sistemice” mai spune dr. Roxana Boanță.
Problemele apărute la nivelul glandelor paratiroide se rezolvă, de cele mai multe ori, chirurgical prin îndepărtarea acestora.
„Ori de câte ori avem un astfel de dezechilibru, medicul endocrinolog va fi în principiu primul care diagnostichează și stabilește care ar fi planul inițial de tratament. După care, din cauza faptului că medicația nu ajută în oprirea acestor probleme, ci doar în ameliorarea simptomatologiei și în contracararea efectelor, pacientul va ajunge la un moment dat către chirurgie” a explicat dr. Roxana Boanță, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în chirurgie endocrină cervicală.