Deși se crede că iarna riscăm să ajungem mult mai des la medicul ortoped, în urma accidentărilor cauzate de suprafețele alunecoase de pe stradă, în realitate, conform specialiștilor, avem nevoie de îngrijirile ale unui astfel de medic mai mult vara. Iată cum explică medicii ortopezi această contradicție.
„Într-adevăr se spune că iarna medicii ortopezi au cel mai mult de lucru fiindcă pentru că e alunecuș și se întâmplă multe accidente. Dar nu este așa. Accidentările sunt mai frecvente vara, pentru că lumea este foarte activă, practică tot felul de sporturi de la fotbal, tenis, înot și atunci accidentările sunt mult mai frecvente. Mai ales că o mare parte dintre noi nu avem o viață prea sportivă și atunci dacă sărim din viața sedentară de birou în ghete să jucăm fotbal există un risc mare de accidentare” explică dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie-traumatologie sportiv, medic coordonator al lotului Federației Române de Gimnastică .
Temperaturile ridicate joacă la rândul lor un rol important în creșterea accidentărilor pe timp de vară. Deshidratarea din cauza caniculei poate provoca o suprasolicitare a articulațiilor și tendoanelor, iar de aici și până la o posibilă accidentare nu mai este decât un singur pas.
„Accidentările sunt mult mai frecvente vara pentru că mai este vorba și despre temperatură. O temperatură crescută poate să ducă la deshidratare, poate să ducă la o suprasolicitare în exces a tendoanelor, a musculaturii, a articulațiilor și atunci riscul este mai mare de ruptură sau inflamației. Temperatura crescută afectează și randamentul, iar dacă nu suntem obișnuiți să facem mișcare într-un mediu cald atunci există nu numai riscul de accidentări în plan ortopedic ci și riscul de probleme cardiovasculare” mai spune dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie-traumatologie sportiv, medic coordonator al lotului Federației Române de Gimnastică .