Teama nejustificată de eșec, de faptul că nu vom putea fi performanți la locul de muncă este definită de specialiștii în sănătate mintală drept anxietate de performanță. De cele mai multe ori, această condiție apare în cazul persoanelor perfecționiste.
Marea temere a persoanelor care suferă de anxietate de performanță este că nu vor putea face față sarcinilor de serviciu. Iar de aici situația escaladează și apar problemele în plan fiziologic, acestea resimțind dureri de cap, dureri de stomac și chiar atacuri de panică.
„Apare ca o teamă nejustificată. De obicei oamenii somatizează, au o stare de disconfort, nu se simt bine la serviciu, simt că nu fac față, că nu vor putea îndeplini sarcinile de serviciu. Fac atacuri de panică, de la simple semne somatice, la semne fizice, care pot duce la depresie și la stări obsesiv-compulsive” explică dr. Maria Roman, medic primar psihiatru, specialist în terapie transcraniană prin stimulare magnetică.
Anxietatea de performanță nu apare însă la toate persoanele, o predispoziție mai mare având cele care sunt perfecționiste.
„Cauzele pot fi multiple, însă putem recunoaște dacă simțim o anxietate în locul în care dorim să mergem, simțim că este mai mult decât putem duce și frica că nu vom reuși. În special este legat de ideea de a fi perfect și cum nu există perfecțiune, putem să fim buni și să învățăm din greșelile pe care le facem, tindem să facem lucrurile mai bine, dar nu perfect” mai spune dr. Maria Roman, medic primar psihiatru, specialist în terapie transcraniană prin stimulare magnetică.