Din cauza alimentației nesănătoase și a factorilor de mediu exteriori, tot mai mulți copii fac alergii. Medicii susțin însă că aceste probleme medicale pot apărea și din cauze de natură genetică. Tocmai de aceea dacă în familie există cazuri de alergii, este bine să fie efectuate teste specifice pentru a preveni apariția lor.
„Odată există niște cauze genetice, predispoziția către alergii este una genetică. Dacă ai un părinte cu alergii în 40% din situații și copiii dezvoltă o alergie, dacă sunt ambii părinți procentul se ridică la 80%. Există deci o componentă genetică” susține dr. Adriana Nicolae, medic primar alergolog.
Apariția alergiilor din cauze genetice poate fi prevenită, dacă ne modificăm stilul de viață și renunțăm la vicii periculoase, precum fumatul.
„Dacă în familie există alergici trebuie să facem niște reguli de prevenție în această direcție. Iar regulile acestea sunt legate de fumat, de expunerea la poluare, de alimentația mamei care trebuie să fie cât mai echilibrată, să aibă aport suficient de vitamina D și de probiotice” explică dr. Adriana Nicolae.
De asemenea, alergiile pot fi provocate și de factorii de mediu în care trăim, cea mai mare problemă fiind cauzată de poluare.
„Peste această componentă genetică se așază și factorii de mediu care nu sunt deloc prietenoși în ultima perioadă. Suntem agresați din toate părțile, există un nivel ridicat de poluare și în afara locuințelor, dar și în interior. S-au schimbat obiceiurile noastre alimentare, a existat un abuz de antibiotice, de antiacide. Nașterile nu au mai fost ca înainte, există multe nașteri prin cezariană, s-a schimbat complet flora intestinală și atunci…Există mulți factori care duc la creșterea numărului de alergii în rândul copiilor” mai spune dr. Adriana Nicolae.