Temperaturile ridicate creează disconfort pentru fiecare dintre noi. Însă persoanele cu afecțiuni cronice resimt mult mai puternic gradele cu plus din termometre. Starea lor de sănătate se poate înrăutăți dacă nu ascultă sfaturile medicilor.
Dincolo de ceea ce înregistrează termometrele, temperatura de afară este puternic influențată și de mediul înconjurător, mai ales în mediul urban. Clădirile din beton, aparatele de aer condiționat și chiar asfaltul au ca efect creșterea temperaturilor din mediul exterior.
„Urban, sunt temperaturi de peste 40 de grade. O parte dintre clădiri au fost anvelopate termic și nu acumulează și nu radiază căldură, dar asfaltul și betoanele din jurul lor radiază căldură. Iar ceea ce ne creează nouă confort acasă și la birou, adică aerul condiționat, este un schimbător de căldură. Face rece în încăpere, dar încălzește aerul de afară. Iar temperatura crește și de multe ori temperaturile acestea sunt mult mai mari. Și sunt mult mai resimțite” a explicat dr. Bogdan Oprița, șeful SMURD – București.
Iar persoanele cu afecțiuni cronice sau copiii foarte mici, ale căror mecanisme de reglare a temperaturii nu sunt dezvoltat suficient, resimt din plin aceste creșteri de temperatură.
„Astfel, sugarii sau nou născuții nu au dezvoltate mecanismele de reglare a temperaturii a corpului. De asemenea, vârstnicii au atrofiate aceste mecanisme. Și atunci mult mai ușor pot să cadă victime hipertemiei. Șocul termic sau caloric pe care îl resimțim este cel pe care îl facem când ieșim în alt mediu sau din mediu intrăm într-o încăpere. Dacă este foarte rece în încăperea respectivă, vă dați seama că diferența de temperatură este de la 20 de grade, la rece, la 40 de grade, la cald. Și atunci o persoană se poate decompensa mai ales dacă are probleme cu tensiunea sau cu astmul. Pot suferi accidente vasculare cerebrale, pot leșina” mai spune dr. Bogdan Oprița.
De asemenea, este nerecomandat să facem mișcare, pe timp de caniculă, la orele amiezii.
„Activitățile fizice nu sunt recomandat. Cine face jogging nu trebuie să facă la 12 ziua, va trebui să facă dimineața la 6 sau seara la 9, după apusul soarelui” a explicat dr. Bogdan Oprița.