Restricțiile impuse în timpul pandemiei de COVID-19 au limitat răspândirea virusurilor provocau diverse boli. Astăzi asistăm la o creștere a cazurilor de îmbolnăvire, mai ales în rândul copiilor, din cauza prezenței tot mai mari a acestor microorganisme. Boala care dă bătăi de cap atât medicilor, cât și pacienților este rujeola.
„Odată cu încheierea pandemiei COVID-19 au reapărut cazurile de rujeolă. Cazuri multe au fost și înainte, dar restricțiile din perioada pandemiei au făcut ca transmiterea acestei boli mult reduse. Ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri la copii și adulți, cazuri medii dar care necesită spitalizare, din cauza complicațiilor” explică situația dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase.
Dincolo de complicațiile pe care le poate avea, rujeola are un grad ridicat de mortalitate.
„Rujeola este neiertătoare, cu o mortalitate de 1 la mie. În momentul de față au fost raportate la INSP peste 17000 de cazuri, adică au existat 17 decese. Această boală ar trebui să nu mai reprezinte o problemă de sănătate publică și nu a mai reprezentat timp de zeci de ani, câtă vreme se făceau vaccinurile” mai spune dr. Ștefan Lazăr.